Ajurlu Şiş Örgüsü Modeller
Bu bölümde, şu ana kadar öğrendiğimiz teknikleri geliştireceğiz. İplik dolama ve dekoratif eksiltme yöntemini kullanarak ajurlu örgü gibi ilmek çalışmanın, yeni yöntemlerini hep birlikte öğreneceğiz. Saç örgüsü, bükümlü ilmekler ve kabartılı örgü bölümleri, örgünüz de üç boyutlu bir görüntü katmak için, ilmekleri ayarlamayı, bükmeyi ve kumaşa taşımayı gibi birçok örneği göstermektedir. Renkli örgülere, intarsia ve otantik örgü tekniklerinin kullanıldığı bölümlere değineceğiz. Dairesel örgüyü ve dört veya daha fazla şişin veya misinalı şişin nasıl kullanılabileceğini gösteren bir bölüme de değineceğiz.
Ajurlu Çanta Nasıl Yapılır
Çeşitli çiçeklerden motiflerinden oluşan bir karışımı veya lavanta saklamak amacıyla üçlü ajurlu keseleri düz örün ve üç adet ajurlu örgü motifi yapmayı deneyelim.
Ajurlu çantalar yapım aşamasında 3mm. lik şişle, sportif merserize pamuklu iplik kullanılarak örgü yapılmaya çalışılır. Çeşitli motiflerimizi aşağıda sizin için hazırladığımız galerimizde görebilirsiniz.
Delikli örgü veya filemsi örgü ve ajurlu kapsayan genel ifade ajurlu örgüdür. Bunların her biri kendi kategorisini oluşturur, ancak çoğu ilmek motifi bunlardan ikisi ve hatta üçü ile örtüşür.
Delikli örgü modeli, düz örgü ilmeğinden oluşan ve bir arka planda sıralar, gruplar halinde çalışılır; örneğin bir torba büzme için ipi bir sıra deliğin içinden, üç veya dört ilmek ara ile geçirilerek yapılır.
Filemsi örgü yöntemi nakışta kullanılan aynı ifadedir ve birbiri ile ardarda olan ve birkaç kat iplik kullanılarak ayrılmış yatay ve dikey delikler sırasını tanımlamaktadır, bir kumaş kenarı veya manşetin etrafında açık bir ek şeklinde kullanılar . Tamamlanmış filemsi örgü modeli, bir ağ veya file oluşturur.
Ajur, deliklerin ve eksiltmelerin kullanılarak motif oluşturmak için ayarladığımız en açık çeşitlemedir. Bir ajurlu ilmek, baştan sona bir örgü gibi tekrarlanarak oluşturulabilir veya düz örgü ve bir ek olarak çalışılabilir. İlmek ve sıra tekrarı yapılarak, on ilmek ve iki sıradan az basit motiflerden yapılabilir ve 20 – 30 ilmekli ve çok sıralı karmaşık motiflerde yapılabilmektedir.
Ajurlu örgüdeki delikler, bir iplik dolama tekniği kullanılarak yapılır. Bu, bir ilmek arttırır bu yüzden bir eksiltme yöntemi ile beraber çalışılması gerekir. İplik dolama yöntemi çalışma şekliniz, her iki yanındaki ilmeklere doğrudan bağlıdır. İplik dolama yönteminin verildiği motiflerde nasıl iplik dolama metodunu kullanacağınıza karar vermek size aittir, bazı motifler ise size hangisini kullanacağınızı söyler.










Şimdi sizin İçin hazırladığımız ajurlu örgü modellerini inceleye bilirsiniz: